Isninger I Tænderne

En hård tandbørste, stærkt slibende tandpasta og forkert tandbørstning på tværs af tænderne vil over tid resultere i, at tandkødet trækker sig tilbage, og den beskyttende cement slides bort. Når cementen er slidt af, står den blottede overflade af tandbenet med mange åbne porer ud til overfladen. Disse åbne kanaler gør, at tandens nerve registrerer alle påvirkninger i form af en smerteimpuls. Paradentose bevirker tab af knogle omkring tænderne og udvikling af lange, følsomme tandhalse Mange patienter oplever de samme smertejag efter en grundig tandrensning. Emaljebeskyttelsen kan forsvinde ved, at der knækker et stykke emalje af på grund af et slag, langvarig tænderskæren eller længerevarende syrepåvirkning (erosion), som for eksempel: sure opstød (ruminatio, reflux) hyppige opkast (bulimi) sure drikke og fødevarer. Erosioner er et stort problem. Det anføres at hver sjette teenager har syreskader på tænderne. I denne aldersgruppe må man især tillægge mængden af energidrikke og de større sodavandsflasker skylden.

Isninger i tænderne

  1. Nets falske mails last
  2. Forskere anbefaler: Vælg antipsykotisk medicin ud fra bivirkninger
  3. Plankeborde | Se vores store udvalg af rustikke plankeborde her
  4. Isninger i tænderne efter tandrensning
  5. Isninger i tænderne
  6. Kæreste
  7. Forskere støttet af Coca-Cola: Kostråd om sukker mangler evidens
  8. Isninger i tænderne forkølelse
  9. Www coopplus dk
  10. Isninger i tænderne tandpasta

Hvis man lider af mundtørhed (Xerostomi) for eksempel på grund af sygdom eller medicinforbrug skal man være ekstra omhyggelig med at rense sin mund med vand. Spyttet beskytter tandoverfladen og slimhinderne, og en tør emalje er meget mere sårbar overfor syrepåvirkning. Skaderne i emaljen kan være meget svære at se og opdage for den enkelte. Tandlægen derimod vil ofte kunne registrere de første tegn ved de regelmæssige besøg. Tandens konturer udslettes og emaljen afrundes i de tidligste stadier. I de senere stadier vil der optræde udhulede områder i emaljen på tændernes for og bagside. Disse områder fremtræder gullige i forhold til resten af tanden. Tandoverfladen vil ofte være blank og emaljen tyndslidt. De første tegn du selv vil observere vil ofte være isninger og meget følsomme, ømme tænder. I de senere år er der kommet en lille gruppe af personer til, nemlig folk der får lavet tunge-og læbepiercinger. Der er rapporteret flere tilfælde af destrueret tandkød og blottede tandhalse på grund af metallets, især metalkuglens mekaniske ødelæggelse af det bløde væv.

Isninger i tænderne efter fyldning

Hvis isningerne kun forekommer en gang imellem, og du ikke videre oplever ubehag, behøver du som regel ikke nogen behandling. Hvis smerterne tværtimod er kraftige og længerevarende, bør du få behandling. Det er imidlertid altid en god idé at kontakte tandlægen, hvis du er i tvivl. Hvordan behandler tandlægen isningerne – og hvad kan jeg selv gøre? Tandlægen kan lægge fluorlak på tænderne, der mindsker isningerne og samtidig beskytter dine tandhalse. Derudover bør du bruge en tandpasta med et højt indhold af fluor, der er udviklet til isninger. Du bør samtidig mindske forbruget af syrlige føde- og drikkevarer; særligt juice og sodavand. Du bør desuden børste dine tænder vertikalt, hvor tandbørsten roteres i cirkelbevægelse nedad på stedet. Derved kan hårene på børsten kile sig ind i tandmellemrummene – og du opnår derved et bedre resultat. En elektrisk tandbørste kan med fordel benyttes. Husk altid at bruge en blød tandbørste for at forebygge børsteskader. Nogle mærker en god effekt ved at påføre lidt fluorholdig tandpasta lokalt på tandhalsen efter tandbørstning lige inden sengetid.

Derfor har jeg igen takket ja til et samarbejde med GUM, som denne gang har bedt mig fortælle lidt om deres ene serie, som har til formål at afhjælpe isninger i tænderne. GUM er, til de af jer der ikke kender det, et tandplejebrand som – med deres egne ord – bestræber sig på at levere produkter og tjenester, som hjælper folk overalt til at opnå bedre sundhed og en bedre livskvalitet. De laver tandpasta, tandtråd, mundskyl, tandbørster og alle mulige andre produkter, som har til formål at hjælpe os til en bedre mundsundhed. Herunder altså også en serie, GUM SensiVital+, som er udviklet specielt at hjælpe mod isninger i tænderne. Ahvabeha'r! GUM SensiVital+ er en ny serie med tandpasta og mundskyl, der giver en både hurtig og langvarig lindring ved følsomme tænder. Teknologien bag serien er udviklet specielt til at lindre isninger i tænderne og skåner følsomme tænder. Samtidig beskytter og styrker serien tænder og tandkød og forebygger karies. Serien er fri for SLS, parabener og alkohol.

Isninger i tænderne - Wikipedia, den frie encyklopædi

Herved opløses også den yderste del af emaljen. Opløst emalje vokser ikke ud igen, og derfor må blegning ikke udføres for ofte. Man anbefaler, at det uden at skade tanden kan gentages hvert andet eller tredje år. En del patienter bliver skuffede, idet resultatet af tandblegning er vanskeligt at forudsige, og det store Hollywood smil, der var udset til at styrke selvtilliden udebliver. Mange får isninger og ondt i tænderne i forbindelse med blegning. Generne kan vare flere dage. Isningerne kan være så voldsomme, at man må stoppe behandlingen. Hjemmeblegning foregår ved hjælp af en individuelt tilpasset skinne, som man får med hjem fra tandlægen med blegemidlet. Den fremstilles ud fra et gibsaftryk af tænderne, så den passer præcist. Vejledningen skal følges nøje og blegemidlet må ikke komme på tandkødet eller synkes. En hjemmeblegning tager 2-3 uger, og skinnen skal sidde på tænderne med blegemidlet i ca. 1-2 timer om dagen eller hele natten. Hjemmeblegning bør ikke foretages uden en indledende undersøgelse og information hos din tandlæge.

Dette kan enten ske på grund af alder, forkert tandbørstning eller tandkødsbetændelse. Indtag af en stor mængde syreholdige drikke, der nedbryder tandens yderste emalje. Et hul, eller hvis der er slået en flig af tanden. Hvis tanden har udviklet en øget følsomhed grundet tandkødsbetændelse, caries eller grundet et slag. Hvad end årsagen til dine isninger i tænderne er, er det vigtigt, at du lader dig undersøge af en tandlæge. Det er vigtigt at søge vejledning hos din tandlæge, så den rette årsag til netop dine isninger i tænderne kan kortlægges og eventuelt behandles. Hvis der ikke er en direkte årsag, der kan spores tilbage til isningerne, vil en behandling oftest bestå i at vejlede patienten i en korrekt børsteteknik. Patienten vil yderligere lære, hvordan man opretholder en sund mundhygiejne og sørger for at rengøre tænderne med metoder, der går ud over en simpel tandbørstning. Hos Tandlægerne på Lyngby Torv står vi altid klar til at hjælpe med at finde årsagerne til netop dine smerter samt udarbejde et effektivt behandlingsforløb, der kan lindre dine smerter eller ubehag.

Man børster nok for længe på det samme sted og "saver" ligesom hen over tanden, hvor tandkødet og tanden er. Tandkødet reagerer ved at fjerne sig, og man får "lange tænder". Bløde tandbørster børster bedre end en hård og skåner tanden bedre. Knækkede tænder En tand der knækker kan også blotte tandbenet. Når man knækker en tand, vil emaljen knække af og man får blotlagt sit tandben. Revner i en tand, der ikke kan ses med det blotte øje, kan også give isninger. Her er det godt med et tandlægebesøg. Vi lægger vægt på individuel rådgivning og behandling Vi lægger vægt på kvalitet i behandlingerne Ny fyldning eller skiftet fyldning Man kan være følsom i en tand, der lige har fået en fyldning eller, hvis man har fået skiftet en gammel fyldning. Det kan både forekomme ved en plastic eller sølvamalgam fyldning. Fyldningsmaterialer kan lede varme og kulde ind i tandbenet og dermed give isninger i tænderne. Får man lavet en fyldning, som er meget dyb, giver det oftere isninger eller ubehag. Typisk vil det stå på i en kortere periode og derefter aftage.

Isninger i tænderne behandling

Egentlig har jeg aldrig haft problemer med mine tænder. Ikke siden jeg var barn, hvor jeg havde huller i stort set alle mine mælketænder, i alle tilfælde. Siden mine tænder skiftede til voksentænder, har jeg kun haft ét hul og jeg har næsten altid fået ros for hvordan mit tandkød åbenbart ser meget sundt ud. (Altså, af tandlæger, that is. ). Jeg har kun haft tandpine et par gange; som oftest når mine visdomstænder har haft vokseværk, og i det daglige, skal jeg være ærlig at sige, at jeg faktisk ikke tænker så meget over at jeg overhovedet har tænder. De er der jo bare og gør hvad de skal. De skinner nogenlunde hvidligt når jeg smiler, de tygger min mad og de hjælper mig til tydelig og klar tale, så hvad skal jeg egentlig mere ønske mig? Nårh jo, én ting. Igennem de senere år er jeg nemlig i tiltagende grad blevet ramt af dét man vist i daglig tale kalder "isninger". I ved, de der gudsjammerlige jag man kan få op igennem tænderne, hvis man spiser noget meget koldt. Eller drikker noget meget varmt, kan jeg forstå.

(Studiet er udført i samarbejde mellem NIOM, Det odontologiske fakultet i Oslo, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København og Institutionen för Odontologi i Göteborg).

Mange kender det. De skarpe, jagende smerter dybt nede i tandroden, der kommer helt uventet, når man sætter tænderne i noget sødt, surt, varmt eller koldt. Isninger i tænderne er et udbredt fænomen blandt danskere, der heldigvis kun forekommer en gang i mellem og altså ikke er en konstant lidelse. Der er dog mange, der lider unødvendigt og søger behandling herfor. Hvad er isninger i tænderne, og hvorfor får man dem? Isningerne i tænderne skyldes ofte, at den inderste og yderst følsomme nerve (pulpa) i tanden blotlægges. Disse nerver beskyttes normalt af dentinen, hvorfra tusindvis af små dentilkanaler løber og fører direkte ind til nerverne. Hvis disse små dentilkanaler er blottede og pludselig udsættes for kulde, varme, surt eller sødt, stimuleres tandens nerver. Det er netop denne stimulans, der giver den isnende og jagende smerte i tandens rod. Blottede dentilkanaler – og dermed også isninger i tænderne – kan være forårsaget af en række forskellige årsager, blandt andet: At tandkødet har trukket sig tilbage og blotlægger tandhalsen.