Det Sønderjyske Køkken

Det sønderjyske køkken er en café bygget på den sønderjyske ånd. Vi bygger bro mellem det kulturhistoriske køkken og nutiden. ​ Maden er inspireret af det traditionelle sønderjyske køkken. Det er en madkultur, som er defineret af et område, som har været præget af flere krige og grænseændringer. Et køkken som bygger på mange grøntsager, da alle havde deres egen køkkenhave, men de fleste ikke havde råd til meget kød. Vi bestræber os på at lave mad af råvarer, der er økologiske, i sæson og helst fra lokale producenter.

Det Molekylære Køkken Af Jozef Youssef, Indbundet - køb bøger online

Samtidig gav mødet med det tyske køkken fornyet inspiration, når fx tyske slagtere slog sig ned i området og medbragte stolte traditioner for pølser og røgvarer. Den dag i dag spiller begge dele en stor rolle i det sønderjyske køkken, og Sønderjylland er kendt for sine gode rå- og fødevarer, især sønderjyske pølser, rugbrød og saft. Led fx efter produkter fra Hørup Pølser, Als Pølser, Ryesminde Mosteri, Stryhns, Skærtoft Mølle, Frydendal Ismejeri og Mjelsmark Gårdpakkeri i dit lokale supermarked – det er af høj kvalitet! I det sønderjyske køkken finder du især kålretter, røgvarer, skinker og selvfølgelig masser af lækre kager i form af det traditionelle, sønderjyske kaffebord. Kaffebordstraditionen er fra 1870'erne, hvor Sønderjylland var under tysk styre. Det var forbudt for sønderjyderne at samles, hvis der blev udskænket alkohol, så i stedet tyede man til kaffe og kage og det sønderjyske kaffebord. Her medbragte man en kage, som skulle på fællesbordet, og konerne dystede om den bedste kage.

Karolines køkken

Vor egen avis lagde i 1991 (med taknemmelighed, må man tro) Kronik til 'Det venlige blik', hvori Seeberg havde et godt øje til sin missionske barndom i det sønderjyske: »Jeg hører imidlertid til dem, der ikke har fået den definitive arv, at jeg mener at skylde familien alle mulige fortrædeligheder. Man kan sikkert bedrage sig selv også i den tro«. Et venligt dobbelt blik, må man nok sige, kastet af en forfatter, som er psykologisk suveræn nok til i en af bogens noveller, 'Falsk accept', at sende en mand til psykiatrisk behandling i Wien - år 1500! Således spænder bogen over såvel fiktioner som erindringer. Til sidstnævnte hører den (fra ovennævnte Kronik), at »der var en udtalt pietisme i min faders familie, som fulgte os ved alle hovedmåltider. Morgenmad fik man bønløs, middagsmaden midt på dagen krævede oplæsning af biskop Olufsens andagtsbog eller af Brødremenighedens afrivningskalender. Kom der lidt gæster, sang man til bords om alle de gode gaver, som kom ovenned«. Nu ved enhver jo, at i missionske kredse skelner man skarpt mellem dem, der også beder bordbøn til eftermiddags- og aftenkaffen, og dem, der ikke gør.

Køkken

Vælg mellem libanesisk salat eller tabouleh Drikke Ayran 0, 25 L 10, 00 kr. 0, 5 L Sodavand Vælg mellem Coca-Cola, Coca-Cola Light, Fanta og Sprite 20, 00 kr. 1, 5 L Sodavand Kildevand 0, 5 L 18, 00 kr. NYHED Pommes Frites Lille 15, 00 kr. Crispy Kyllingelår Stor 25, 00 kr. Familie Crispy Kyllingelår 12 stk. med XL pommes frites, hvidløgsdip, kål, ketchup og valgfri 1, 5 L sodavand 239, 00 kr.

Det sønderjyske køkken perlegade sønderborg

Det sønderjyske køkken mad ud af huset

Derfor udtrykker det høj grad af digterisk frihed, når Seeberg i sin pragtfulde opsats om det sønderjyske kaffebord, 'Slaraffenland', end ikke nævner dette teologiske stridspunkt, men går direkte på bløde boller, vandkringle, wienerbrød, skærekager, kejserbutterdejstærter og velbekomme. Modsætningen hævdes at være det uforståelige franske køkken med »halvråt, halvråddent kød« og »kartofler, der er svedne ikke på én, men på alle sider«. Ingen med det mindste kendskab til den frankofile forfatter vil her være i tvivl om fiktiviteten. Og medens man læser sig gennem kaffebordet, slår sig på maven og klukker over Seebergs felliniske udstyrsstykke, mærker man sig også sat i forbindelse med mange andre af bogens korte og ultrakorte tekster, hvor 'Det nære', som samlingens sidste novelle hedder, det meget nære, både er en spinkel bro over absurditetens truende afgrund, sådan som det fint fremhæves i redaktørens efterskrift, og det stik modsatte: absurditeten selv. Et kaffebord uden lige. Det siger noget om Marianne Juhls kendskab til Peter Seeberg og hans forfatterskab, at hun har kunnet samle og komponere så sønderjysk og seebergsk en bog som denne.

Mad som i gamle dage. Claus Meyer og Jan Friis-Mikkelsen tilbereder gamle danske retter, som måske er gledet lidt i glemmebogen. Med Claus Meyer og Jan Friis-Mikkelsen i køkkenet får de nyt liv igen.

 • Det Molekylære Køkken Af Jozef Youssef, Indbundet - køb bøger online
 • Lægerne i skævinge
 • Ure til kvinder 1
 • Meyers køkken - det danske køkken
 • Opskrifter på fondant ideas
 • Karolines køkken
 • Det sønderjyske køkken mad ud af huset
 • Afstand mellem punkt og plan (Matematik A, Vektorer i 3D) – Webmatematik
 • Historiecenter dybbøl banke
 • Hvad er rki express
 • Måling: Blå blok taber valget - sådan tegner det for partierne | Nordjyske.dk
 • Det sønderjyske kaffebord - politiken.dk

Kokke fra førende restauranter rundt omkring i verden som Heston Blumenthal; kok og ejer af The Fat Duck; en tre- Michelin-stjerne restaurant og Bedste Restaurant i Storbritannien; og herhjemme René Redzepi fra Noma har alle skubbet grænserne for traditionelle madlavningsteknikker i deres søgen efter nye retter. Indtil nu har molekylær gastronomi især været forbeholdt disse meget professionelle kokke; men metoderne er efterhånden blevet tilpasset; så hjemmekokke nu kan bruge de samme værktøjer i deres eget køkken og skabe skum; fizz og fantastiske smagskombinationer som på Michelin-restauranterne. Hver teknik er demonstreret med klare og lette trin-for-trin-beskrivelser og fotografier; fra den molekylære gastronomi. Teknikker; der kræver specialudstyr; vises både med professionelle værktøjer og variationer; der kan udføres med mere simple redskaber ved hånden. Hver teknik er tilmed ledsaget af originale opskrifter; der giver læseren praktiske (og velsmagende) muligheder for at teste de nyerhvervede køkkenfærdigheder Læs mere