Morten Nielsen Skæbne

Det hele ændrer sig da "Tykke" vokser op, og bliver medlem af partiet og en rigtig mand. Medlem af partiet menes der, at han bliver medlem af Nazist partiet. Tid: Jeg tror at digtes handling foregår nogle år inden krigen i flashbackene, men nutiden i digtet forgår under 2. verdenskrig. Det er en Jeg-fortæller, da han hele tiden fortæller om hvad der er sket. Hovedtema: Vrede, han er simpelthen så vred på de danskere der har mobbet ham i hans barndom, derfor vælger han at tage hævn, med fjenden. Side tema: Fælleskab, Mobning, Krig, Hævn. Forfatterens budskab og værdier kan evt. være: Behandle andre som man gerne selv vil behandles. Fortolkning-Perspektivering: Den kan perspektiveres til en del film og bøger omkring Danmark i 30´erne og 40´erne.

Morten nielsen skæbne digt

Hurtige lyse stemmer der hvirvlede ud i det blå... du var ulykkelig, Tykke, men det ku' vi ikke forstå. Svedig fed og dum... Helvede satte på spring og væltede dig og cyklen. Vi stod omkring og lo. Du sad på den forreste bænk... græd ikke, nej glo, glo, glo! når en bange og vittig vikar spørger om to og to. Vikarer i første mellem frelste en tynd disciplin ved at vende det hele mod dig, der forsvarsløs blev til grin. Og da det omsider blev forår for os, der var femten år, og træerne stod og lyste over pigernes bløde hår og du kom, forsigtigt, alvorligt, - da skete det værste af alt: at den, der lo højest af os, var hende det hele gjaldt. Nu ta'r du hævn! Nu går du med skrårem og støvler på, du løfter en arm og det skinner i øjnenes blege blå. For had hån og trusler, det kan et menneske ta' - men ikke det, nej aldrig: Det og grines a'... Nu er du noget, Tykke! Mand og partikammerat. Og hvis vi en dag skal til muren, så er din hånd parat. Parat til at smadre et knojern ind i min mund, når du slår, for nu vil du dræbe, Tykke, alle de onde år.

Digtsamlingen rummer nogle nøgler i form af nogle temaer, der kredses om, og som kan lede læseren ind. Forslag til nøgler er kærligheden og døden; det er naturen kontra byens puls og det er forårets fornyende kraft. Morten Nielsens digte tager altså afsæt i vores fællesmenneskelige erfaringer og tanker. Herudfra skaber han nogle digte, som på én gang står alvorlige og dybe, men på samme tid lysende, friske og unge, som i digtet " Foraarets Horisont ": " Verden er vaad og lys -/ Himlen er tung af Væde …// Hjertet er tungt af Lykke, / lykkeligt nær ved at græde. " (" Foraarets Horisont " fra Krigere uden Vaaben (1943)) Morten Nielsen var uhyre bevidst om formen - om metrum, rim og rytme. Mange af digtene er rimede firelinjede strofer. Hans digte rummer tanker, sansninger og stemninger genskabt i et lyrisk sprog. Formen er indholdet, mente han. Formen var selve poesiens væsen for ham. I digtet " Vi sender Dansemusik om Natten " er det civilisationens jazzrytme, med dens underklang af død, som sættes op over for naturens rytme: "Jeg er Cigarettens Glød / og Jazzmusikkens Rytme, / hurtig, let, men med en Underklang / af Død. "

De er gode soldater, den skam er uvisnelig deres. Når de praler dermed, ser vi dem hårdt ind i øjnene De dømte ham ikke ved Krigsret til at skydes, imod en Mur, de smed hans Lig i en Landevejsgrøft efter en Køretur. Og hvem kører Bil i Danmark? Han går i et fremmed Land. Han går i en fremmed By. Han kender ikke dens Mennesker, kender ikke deres Sprog. En Celle, i Vestre Fængsel, en Vask, en Træbænk, et Bord. To Celler ved Siden af mig sad en, der var fængslet for Mord. Han har været med, hvor det gik til en tre, fire, otte Gange. Han bider Munden sammen, for han vil! Men han er bange skal ikke tro, du er noget. skal ikke tro, at du er lige så meget som os. skal ikke tro, at du er klogere end os. Slå ikke søm i væggen, smid bare frakken på stolen. Hvorfor se fire dage frem? Du rejser tilbage i morgen. Brug nu den, og så forstanden, lad det boble lidt på panden, sådan finder kvinden manden, bare boblerne er små! Møde hvad der venter os, og ingen véd hvordan det går. Bære skæbnen uden trods, To be or not to be that's the question but not to me, because I know I'll always be in love with you.

For Had og Haan og Trusler, det kan et Menneske ta ́ – men ikke det, nej aldrig: Det og grines a ́… Nu er du noget, Tykke! Mand og Partikammerat. Og hvis vi en dag skal til Muren, saa er din Haand parat. Parat til at smadre et Knojern ind i min Mund naar du slaar, for nu vil du dræbe, Tykke, alle de onde Aar

Det er da beundringsværdigt, og et flot eksempel til efterfølgelse. Endvidere er digtet om Tykke en vigtig påmindelse om de fatale konsekvenser mobning kan have. Morten Nielsen døde blev kun 22 år gammel. På hans gravsten står skrevet: "Den som kæmper taber aldrig helt" Skæbne af Morten Nielsen. Hurtige, lyse Stemmer, der hvirvlede ud i det blaa… du var ulykkelig, Tykke, men det ku ́ vi ikke forstaa. Svedig og fed og dum… Helvede satte paa Spring Og væltede dig og Cyklen. Vi stod og lo omkring. Du sad paa den forreste Bænk … græd ikke, nej glo, glo, glo! naar en bange og vittig Vikar spørger om to og to. Vikarer i første Mellem frelste en tynd Disciplin ved at vende det hele mod dig, der forsvarsløst blev til Grin. Og da det omsider blev Foraar for os, der var femten Aar, og Træerne stod og lyste over Pigernes bløde Haar, og du kom, forsigtigt, alvorligt- da skete det værste af alt: at den, der lo højest af os, var hende, det hele gjaldt. Nu ta ́r du Hævn! Nu gaar du med Skraarem og Støvler paa, du løfter en Arm, og det skinner i Øjnenes blege blaa.

 1. Hvor lang er øresundsbroen
 2. Jem og fix lemvig
 3. Ikea led pære blinker
 4. Skæbne af Morten Nielsen - Dansk Take-Away
 5. Blu-ray Disc™-afspiller | BDP-S1700 | | Sony DK
 6. Morten Nielsen - digte om besættelsen - skæbne
 7. Særtog til Metallica-koncert i Horsens | Nyhed | Heavymetal.dk
 8. Leasingsvindlerne fra Kontant: Politiet har modtaget 46 anmeldelser - flere er måske på vej | fyens.dk
 9. Klovn sæson 1
 10. Hvor kan man få peberspray
 11. Koster det penge at gå til lægen nu? : Denmark
 12. Gæsteseng ILSKOV 80x193 | JYSK

/ Du er endnu for ringe til at dø. " Ordene bekræfter, at Morten Nielsen forventede meget af sig selv og ventede sig mere af livet, end han fik. Men han nåede at sætte sine frø, sætte et aftryk for eftertiden med de digte, han skrev. Hans forfatterskab er et af det 20. århundredes vigtige. Af litteraturmedarbejder, Mette Elsig Olsen Centrale værker, kilder og links Læs Morten Nielsens værker og værker om forfatteren Læs Morten Nielsens værker og værker om forfatteren

 1. Black mask ansigtsmaske