Nyre Bækken Betændelse

Cystitis, pyelonefritis (Latinsk betegnelse) Af praktiserende læge ph. d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet Betændelse i urinvejene kan sidde i blæren eller nyrebækkenet. Blærebetændelse er hyppigst og viser sig typisk ved sviende hyppig vandladning og eventuelt ondt i den nederste del af maven. Ved nyrebækkenbetændelse er man alvorligt syg med feber, flankesmerter og kulderystelser. Blærebetændelse er en hyppig sygdom - især hos yngre kvinder og nogle har gentagne tilfælde af blærebetændelse. Hvorfor særligt nogle kvinder får blærebetændelse ved man ikke, men der er en direkte sammenhæng mellem samleje og blærebetændelse. Nyrebækkenbetændelse er mere sjælden og mere alvorlig. Ved nyrebækkenbetændelse har bakterierne spredt sig fra blæren til nyrerne. Blærebetændelse viser sig ved sviende og hyppig vandladning. I nogle tilfælde er der synligt blod i urinen og enkelte har ondt nederst i maven. Der er ikke feber. Ved nyrebækkenbetændelsen er man rigtig syg med kulderystelser, feber, opkastninger og flankesmerter.

Blærebetændelse eller nyrebækkenbetændelse?

Urinvejsinfektioner ses hyppigt – især hos kvinder – og er som regel forårsaget af bakterier. Senest redigeret den 11. juli 2019 Halvdelen af alle kvinder vil mindst én gang i livet blive ramt af en urinvejsinfektion, og sygdommen vender tit tilbage. Halvdelen af de ramte får en ny infektion inden for et år. Urinvejsinfektioner rammer kvinder fire gange hyppigere end mænd. Svie eller smerter ved vandladning er det mest almindelige. Andre symptomer kan være hyppig vandladningstrang samt uklar og ildelugtende urin. Børn under fem år har ofte nogle mindre karakteristiske symptomer, såsom slaphed, irritabilitet, nedsat appetit og opkast. Ældre behøver ikke at have de karakteristiske symptomer i urinvejene, men mistanken bør opstå ved andre symptomer, fx ved nye eller forværrede symptomer i urinvejene samt feber eller påvirket almentilstand. Lændesmerter, (springende) feber og stærk sygdomsfølelse tyder på, at infektionen har spredt sig til nyrebækkenet. Fra nyrebækkenet kan infektionen sprede sig til blodet og give blodforgiftning udgående fra nyrebækkenbetændelse (urosepsis).

Symptomerne på blærebetændelse og nyrebækkenbetændelse kan minde om hinanden. Læs her om hvordan du kan kende forskel på dem. Blærebetændelse og nyrebækkenbetændelse er begge urinvejsinfektioner. Dog er nyrebækkenbetændelse en mere alvorlig tilstand, som nogle gange kan kræve hospitalsindlæggelse. Blærebetændelse er betændelse i blærens slimhinde. Ved nyrebækkenbetændelse er der i stedet betændelse i den øverste del af urinlederen, der løber fra nyren til blæren. Begge infektioner skyldes bakterier, ofte colibakterier fra tarmen. Det kan være svært at kende symptomerne fra hinanden, da lidelserne giver nogle af de samme gener. Dog kan man skelne mellem de to ved, at man ofte får høj feber og mavesmerter ved nyrebækkenbetændelse Her får du et overblik over de forskellige symptomer. Læs også: Urinprøve Symptomerne Blærebetændelse Hyppig og sviende vandladning Uklar og plumret urin Nyrebækkenbetændelse Samme symptomer som blærebetændelse: Hyppige og sviende vandladning samt uklar urin. Høj feber (omkring 40 grader) Smerter i siden uden for det betændte nyrebækken I sjældne tilfælde kan blærebetændelse udvikle sig til nyrebækkenbetændelse, hvis ikke den behandles i tide.

 • Den lykkelige familie en
 • Faraos cigarer københavn
 • Hummel sko børn
 • Ord der ender på z
 • Brændte mandler opskrift
 • Den store bagedyst (7:9) | DRTV
 • Vejret på malta i maj måned
 • Dører vinduer
 • Flere reparationsmanualer og reservedele på vej til køleskabe, skærme og vaskemaskiner [EU-regler skal tvinge elektronikproducenter til at fremlægge flere manualer, fremstille originale reservedele og droppe lim til fordel for skruer.] : Denmark
 • Tøj
 • Tinglysning.dk log ind online
 1. Soldaterkammerater på efterårsmanøvre
 2. Kalvesteg stegt som vildt opskrifter
 3. Silvan silkeborg åbningstider head
 4. Bedste antivirus program 2018
 5. Louis vuitton pung mænd